8 Μαΐου 2019

FridaysforFuture


Πριν δύο εβδομάδες, το BBC μετέδιδε πως ένας ισχυρός κυκλώνας χτύπησε και πάλι τη Μοζαμβίκη, στην ανατολική Αφρική, ισοπεδώνοντας χιλιάδες σπίτια και πλημμυρίζοντας περιοχές χαμηλού ύψους. Ο κυκλώνας Kenneth χτύπησε με ανέμους 220 χλμ την ώρα, μόλις ένα μήνα μετά από τον προηγούμενο κυκλώνα Ιντάι, τον Μάρτιο, που σκότωσε περισσότερους από 900 ανθρώπους σε τρεις χώρες στην ίδια περιοχή.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) είναι επιστημονική επιτροπή υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ιδρύθηκε το 1988 από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός της Επιτροπής είναι η αξιολόγηση της επιστημονικής βάσης των ερευνών που διεξάγονται για τη μελέτη των κλιματικών αλλαγών. Η Επιτροπή επίσης αξιολογεί τις συνέπειες των κλιματικών μεταβολών που προέρχονται από ανθρώπινη δραστηριότητα, μελετώντας πιθανές πολιτικές και δράσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Σε πρόσφατη έκθεσή της η Επιτροπή σκιαγραφεί ένα τρομακτικό μέλλον για τη ζωή στη γη. Καταδεικνύει πως ακόμη και αν τα έθνη είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν με την συμφωνία του Παρισιού το 2016, το κλίμα παγκοσμίως, θα εξακολουθεί να βαίνει προς την κατεύθυνση της υπερθέρμανσης κατά 3 βαθμούς Κελσίου ή και περισσότερο – μια αύξηση της θερμοκρασίας που θα οδηγήσει σε επιδείνωση έλλειψης τροφίμων, κίνδυνο πυρκαγιών, κυμάτων καύσωνα, παράκτιων πλημμυρών, της φτώχειας και της μετανάστευσης.

Μόλις έγινε γνωστή η έκθεση, περιβαλλοντικοί οργανισμοί και ομάδες ακτιβιστών οργάνωσαν πορείες διαμαρτυρίας, δηλώνοντας έντονα πως ήδη είναι αργά και ότι οι πολιτικοί πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα για να μειωθούν οι τρομακτικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη μάλιστα, με σύνθημα FridaysforFuture μαθητές, οι οποίοι φανερά ανησυχούν για το μέλλον τους, αρνούνται να πάνε στα σχολεία τους τις Παρασκευές και διοργανώνουν πορείες διαμαρτυρίας.

Είναι προφανές πως η παγκόσμια οικονομία και η τεχνολογία από μόνες τους δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι θα επιβιώσουν σε περίπτωση καταστροφής. Η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ειδικά σε χώρες φτωχές όπως η Μοζαμβίκη ή το Μπαγκλαντές, απειλούνται και οι κυβερνήσεις γενικά πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα, όχι μόνο για τον περιορισμό τον κλιματικών επιπτώσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Ο Χριστός με την παραβολή Του για τον σοφό ακροατή (βλ. Ματθ. 7, 24-27), μας προτρέπει να χτίσουμε τη ζωή μας με θεμέλια γερά, έτσι ώστε να μη υποστεί βλάβη ή καταστροφή όταν οι αντίξοες (κλιματικές και μη) συνθήκες την χτυπήσουν. Αυτά τα λόγια δεν ισχύουν μόνο με την πνευματική τους έννοια, αλλά και γενικά. Καθένας χτίζει τη ζωή του, είτε ακολουθώντας τον Χριστό και τις προτροπές Του, είτε το δικό του, συνήθως κοντόφθαλμο, συμφέρον. 

Γνωρίζοντας, λοιπόν, τι προμηνύει το μέλλον για όλη την ανθρωπότητα, ας λάβουμε τα μέτρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: