27 Φεβρουαρίου 2011

Ο οικονομολόγος Σπύρος Παρασκευόπουλος για την κρίση στην Ελλάδα

Γιός  αγρότη από την Πελοπόννησο, ο Σπύρος Παρασκευόπουλος ξενιτεύτηκε για ένα καλύτερο μέλλον στη Γερμανία το 1962. Τα πρώτα του χρήματα άρχισε να τα αποκτά δουλεύοντας σε ιχθυοπωλείο του Μάρμπουργκ. Μετά από ένα χρόνο ξεκίνησε σπουδές στο πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Ακολούθησε διδακτορικό και μεταδιδακτορικό έργο στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Τα πρώτα χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας σήμαιναν για καθηγητές σαν κι αυτόν ευκαιρία για κάτι νέο. Η Λειψία θα γινόταν η νέα του πανεπιστημιακή έδρα. 
Ως παιδί από ευαγγελική οικογένεια στην ορθόδοξη πλειοψηφεία της επαρχίας, ο Παρασκευόπουλος από νωρίς έζησε την άρνηση του περιβάλλοντός του η οποία όμως τον ώθησε να γίνει αγωνιστής. Σαν επιστήμονας αργότερα προτίμησε και πάλι να μένει πιστός στην επιστημονική του γνώση, παρά να συμπλέει με την γνώμη της πλειοψηφίας. 
Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, ενόψη της συνταξιοδότησής του ως καθηγητή στις 31 Ιανουαρίου 2007, είπε χαρακτηριστικά, ότι οι ρίζες της ανθρώπινης οικονομικής δραστηριότητας βρίσκονται στην βιβλική εντολή της δημιουργίας:  «γεμίσατε την γην και κυριεύσατε αυτήν» (Γεν. 1, 28). Από την άλλη πλευρά, τόνισε, ότι οι αξίες στις οποίες στηρίχθηκε η κοινωνιο-οικονομική δράση της ανθρωπότητας βασίζονται στην χριστιανική πίστη ως κληρονομιά της Δυτικής Σκέψης. Στη διάρκεια 14 χρόνων, ως καθηγητής στη Λειψία, παρακολούθησε 130 μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές, διόρθωσε 20 000 εξεταστικά γραπτά και δαπάνησε σε συνεδριάσεις επιτροπών και άλλων οργάνων πάνω από 2 000 μέρες σε πρόσθετη εργασία.  Με το έργο του ως καθηγητής, συνέβαλε, όπως είπε, ενεργά στη μείωση της ανεργίας, επειδή οι απόφοιτοι του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στη Λειψία, κατά ένα ποσοστό,98%, έχουν υψηλές δυνατότητες και προοπτικές απασχόλησης. 
Παρακάλεσα τον καθηγητή Σπύρο Παρασκευόπουλο να μου απαντήσει στα ερωτήματα του ιστολογίου αυτού:

Συνδέεται η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα με την παγκόσμια τραπεζική και οικονομική κρίση;
Θα έλεγα ναι, διότι η χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση του 2008, ξεσκέπασε αλλά και συνειδητοποίησε τις διεθνείς κεφαλαιαγορές σχετικά με τα υψηλά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, τα οποία έχουν οδηγήσει σε υπέρμετρα εξωτερικά δημόσια χρέη, που κάνουν πλέον μία πτώχευση (στάση πληρωμών) των χωρών αυτών πιθανή.  
Γιατί πέσαμε έξω οικονομικά (ίσως και ηθικά) σαν χώρα;
Η Ελλάδα έχει ένα χρέος περίπου 330 δις ευρώ και η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός, ότι οι κυβερνήσεις του παρελθόντος περιορίστηκαν σε μια αναπτυξιακή πολιτική βασισμένη στην κατανάλωση και όχι σε επενδύσεις.  Η δημόσια (και η ιδιωτική) κατανάλωση τα τελευταία 30 χρόνια χρηματοδοτήθηκε μέσω δανείων τα οποία πρέπει κάποτε να αποπληρωθούν. Πέσαμε έξω σαν χώρα λόγω μιας απόλυτα κακής κρατικής διαχείρισης συνοδευόμενης από ένα υψηλό επίπεδο διαφθοράς και διαπλοκής σε όλα τα επίπεδα του στενού και του ευρύτερου κρατικού τομέα (ΔΕΚΟ, συνδικάτα, κλπ.). Κάθε χρόνο το δημόσιο χάνει 20 δις ευρώ από φόρους που δεν εισπράττονται. Υπολογίζεται μάλιστα ότι η ετήσια δαπάνη κάθε νοικοκυριού στην Ελλάδα ανέρχεται στα 1 600 ευρώ που χρησιμοποιείται για το ονομαζόμενο «λάδωμα» ενός διευθαρμένου κοινωνικού μηχανισμού. 
Τι είναι απαραίτητο να αλλάξει στην ελληνική νοοτροπία και κοινωνία και πώς μπορεί να αλλάξει; Βλέπετε ελπίδα;
Ο Αδαμάντιος Κοραής είχε πει ότι «μόνο το Ευαγγέλιο μπορεί να σώσει την Ελλάδα». Πιστεύω πως αυτό ισχύει ακόμη. Και θα ήθελα να συμπληρώσω σαν θεσμολόγος-οικονομολόγος, ότι μας λείπουν  και οι κατάλληλοι θεσμοί. Ανθρώπινο υλικό (κεφάλαιο) υπάρχει εντός και εκτός της Ελλάδος, λείπει όμως το κανάλι (ο θεσμός) για να αξιοποιηθεί το νερό, που τώρα (χωρίς αυτό) μας καταστρέφει ανεξέλεγκτα. 
Πώς πρέπει ένας χριστιανός να διαχειρίζεται τα υπάρχοντά του – και εν γένει τα οικονομικά - σύμφωνα με τη διδασκαλία του Χριστού;
Σύμφωνα με τη Βίβλο, σ’ αυτό τον κόσμο δεν είμαστε ιδιοκτήτες των επίγειων αγαθών μας αλλά απλώς διαχειριστές. Και μια χρηστή διαχείριση προϋποθέτει υπευθυνότητα, επιμέλεια, εργατικότητα, παραγωγικότητα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε δύο χιτώνες για να είμαστε σε θέση και να ανταποκριθούμε στην εντολή του Χριστού, αν έχεις 2 χιτώνες δώσε τον έναν στον πλησίον σου που έχει ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: