4 Σεπτεμβρίου 2010

Χρειάζεται Δημιουργό το Σύμπαν για να υπάρχει;

Χθες το ΒΗΜΑ είχε άρθρο με τίτλο «Το Σύμπαν δεν χρειαζόταν Δημιουργό», επισημαίνοντας ότι ο διάσημος βρετανός επιστήμονας, Stephen Hawking, ασπάζεται τελικά την άποψη ότι κοσμολογία και πίστη στο Δημιουργό είναι ασυμβίβαστες:  «Είχε ανάγκη το Σύμπαν από έναν Δημιουργό; Οχι» απαντά ο Χόκινγκ στο βιβλίο του με τίτλο «Το Μεγάλο Σχέδιο», αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν στους «Τimes» του Λονδίνου. «Το Σύμπαν δεν είχε ανάγκη το 'χέρι' του Θεού για να δημιουργηθεί και το Μπιγκ Μπανγκ υπήρξε αναπόφευκτο αποτέλεσμα των νόμων της φυσικής, υποστηρίζει στο νέο του βιβλίο ο Στίβεν Χόκινγκ. Σε αυτό ο πιο διακεκριμένος επιστήμονας της Bρετανίας αναθεωρεί παλαιότερες θέσεις του και λέει τώρα ότι η επιστήμη της κοσμολογίας και η θεολογία δεν είναι συμβατές. Ο παραπληγικός επιστήμονας γράφει ότι η σύγχρονη φυσική δεν αφήνει καμία θέση για τον Θεό στη δημιουργία του Σύμπαντος, ακολουθώντας τα 'βήματα' του δαρβινισμού που απάλλαξε τη σφαίρα της βιολογίας και της εξέλιξης από την ανάγκη κάποιου 'Δημιουργού'».

Είναι αρκετά νωρίς να κάνει κανείς σχόλια επάνω σ΄αυτή τη διαπίστωση του Χόκινγκ (το βιβλίο του θα αρχίσει να πωλείται από την επόμενη Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου) αλλά ήδη έχει δημιουργηθεί ντόρος στα μέντια για την «ανακάλυψη» αυτή. Θα επανέλθουμε στο θέμα αργότερα.

Στο βιβλίο του «Τα Όρια της Επιστήμης» ο Peter Medawar, ο λαμπρός επιστήμονας της Οξφόρδης που απέκτησε το Νόμπελ Ιατρικής για την εργασία του στην ανοσολογία, γράφει: «Η επιστήμη είναι ασύγκριτα το πιο πετυχημένο επιχείρημα» της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα. Αλλά, κάνει μια σημαντική διάκριση ανάμεσα σε αυτά που αποκαλεί «υπερβατικά» ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν από τη θρησκεία και την μεταφυσική, και ερωτήματα σε σχέση με την οργάνωση και τη δομή του υλικού σύμπαντος.

Τι γίνεται με το ζήτημα του Θεού; Υπάρχει σκοπός στο σύμπαν; Ο Medawar επισημαίνει ότι οι επιστήμονες πρέπει να είναι προσεκτικοί σε ότι αφορά διακηρύξεις αυτοπεποίθησης και δογματικές υπερεκτιμήσεις επειδή εύκολα μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη του κοινού. Αν και ορθολογιστής, καθ΄ ομολογία του, ο Medawar είναι σαφής σ΄ αυτό το θέμα: «Το ότι πράγματι υπάρχει όριο στην επιστήμη είναι αρκετά πιθανό επειδή υπάρχουν θέματα στα οποία η επιστήμη δεν μπορεί να προσφέρει απάντηση, και καμιά δυνατή περαιτέρω εξέλιξή της δεν θα μπορούσε να την εξουσιοδοτήσει να απαντήσει. ... Έχω κατά νου ερωτήματα όπως: Πώς έγιναν τα πάντα; Για ποιό λόγο είμαστε όλοι εδώ; Ποιό είναι το νόημα της ζωής; Ο δογματικός θετικισμός – σήμερα κάπως ξεπερασμένος – θα απέρριπτε τέτοια ερωτήματα ως μη-ερωτήματα ή ψευτο-ερωτήματα που μόνο ευκολόπιστοι μπορούν να θέσουν και μόνο τσαρλατάνοι ισχυρίζονται πως είναι σε θέση να απαντήσουν».

Το θέμα είναι σημαντικό: Η επιστήμη δεν μπορεί να πει αν υπάρχει Θεός ή όχι. Δεν μπορεί να μας πει γιατί είμαστε εδώ (αν και, όπως ο Hawking φαίνεται τώρα να έχει ανακαλύψει, μπορεί να υπάρχουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς αυτό συνέβει). Σε θέματα που αφορούν ένα νοήμα, έναν σκοπό ή αξίες, η επιστήμη είναι ανήμπορη να απαντήσει. Και αυτό δεν σημαίνει κριτική στην επιστήμη - απλά είναι η αναγνώριση πως υπάρχουν κάποια όρια στη ικανότητά της. Οι διακήρυξη του Hawking δεν είναι χαρακτηριστική για την επιστήμη στο σημείο αυτό, καθώς οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν επίγνωση των ορίων του κλάδου τους, και δεν βλέπουν προβλήματα να αναζητήσουν απαντήσεις αλλού, ειδικά όταν πρόκειται για τα μεγάλα ζητήματα της ζωής.

Η πίστη στο Θεό δεν είναι κάτι το παράλογο, αλλά διαθέτει έναν ειδικό και ισχυρό ορθολογισμό. Αντιπροσωπεύει ένα θαυμάσιο τρόπο για την αίσθηση των πραγμάτων.«Πιστεύω στον Χριστιανισμό», είπε ο C. S. Lewis, «όπως πιστεύω ότι ο ήλιος έχει ανατείλει - όχι μόνο επειδή τον βλέπω, αλλά επειδή μέσω αυτού βλέπω κάθετι άλλο».

7 σχόλια:

Έραστος Φίλος είπε...

Παραθέτω επίσης ραδιοφωνικές συνεντεύξεις με τον Dr Rodney Holder του Faraday Institute στο Cambridge σχετικά με το θέμα: http://www.st-edmunds.cam.ac.uk/faraday/News.php

Έραστος Φίλος είπε...

Επίσης ενδιαφέρουσα και η συζήτηση δύο ευαγγελικών επιστημόνων για το θέμα (σε MP3): http://www.reasons.org/resources/radio-broadcasts-and-podcasts/snf

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια, ΄Εραστε, για τις πάντα επιτυχημένες και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις σου σε θέματα αμφισβήτησης και απόρριψης του Θεού Δημιουργού. Δοξάζουμε τον Θεό για επιστήμονες σαν κι εσένα.
΄Εγραψα κι εγώ ένα σχόλιο πάνω στο θέμα αυτό.
Η μωρία των σοφών
Διαβάσαμε σήμερα το πρωί(3/9/2010) ότι ο βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, που πάσχει από πλάγια μυοατροφική σκλήρυνση, θα κυκλοφορήσει ένα νέο βιβλίο στο οποίο υποστηρίζει ότι «Το σύμπαν δεν είχε ανάγκη τον Θεό για να δημιουργηθεί. Σχηματίσθηκε από μόνο του, με τη λογική των νόμων της φυσικής…». Αποσπάσματα του δημοσιεύτηκαν χθες (3/9) από την εφημερίδα "The Times". Συνταρακτική η είδηση που θα αλλάξει τη ροή της ιστορίας της ανθρωπότητας!!! Αφού όλοι και όλα έγιναν από το τίποτα, ο άνθρωπος ας χαρεί, γιατί ήρθε από το τίποτε και πάει προς το πουθενά!
Η Βίβλος περιγράφει τους επιστήμονες και τους φιλοσόφους, που έχουν τέτοιες αντιλήψεις και θεωρίες με τα εξής λόγια: «(…) εσκοτίσθη η ασύνετος αυτών καρδία• λέγοντες ότι είναι σοφοί εμωράνθησαν» (Ρωμαίους 1/21,22). Πού μπορεί να φτάσει, στ’ αλήθεια ο μυαλωμένος άνθρωπος, για να αποδείξει ότι έγινε από το τίποτα, κατηγορώντας τους χριστιανούς ως «σκοταδιστές», γιατί πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού και ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από τον Θεό. Αλλά ποιος είναι «σκοταδιστής»; Αυτός που πιστεύει ότι το σύμπαν και ο άνθρωπος δημιουργήθηκαν από τον Θεό (Γένεση 1/1) , ή ότι αυτό που ο νους του ανθρώπου (αλήθεια, ποιος έπλασε το νου;) δεν μπορεί να συλλάβει έγινε στην τύχη ή από το Big Bang («Μεγάλη ´Εκρηξη») ή «σχηματίσθηκε από μόνο του, με τη λογική των νόμων της φυσικής», όπως διατείνεται ο Χόκινγκ. Και ποιος προκάλεσε την έκρηξη αυτή; Και πώς έγιναν όλα αυτά; Και αμέτρητα άλλα ερωτηματικά που ο ευφυής άνθρωπος δεν μπορεί να απαντήσει. Κι όταν βγάλει από τη μέση τον Θεό πέφτει σ’ έναν κυκεώνα αντιφάσεων και παραλόγων ερμηνειών.
Δεν είναι παρανοϊκό, ο πεπερασμένος άνθρωπος που δεν μπορεί να δημιουργήσει ούτε μια μύγα, να πιστεύει ότι το τίποτα έκανε το καθετί, ακόμη και τον λογικό άνθρωπο;!
Θα διαβάσατε ότι πριν όχι και πολύ χρόνο, 65.000 (επαναλαμβάνουμε ΕΞΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ) κορυφαίοι επιστήμονες από 26 κράτη, 500 πανεπιστημιακά ιδρύματα (κατά άλλη πηγή 500 ινστιτούτα 80 χωρών) συμμετείχαν στο μεγαλύτερο πείραμα, στο εργαστήριο CERN, στα Γαλλοελβετικά σύνορα. Και τι έκαναν αυτοί; Με το πείραμα τους προσπάθησαν να βρουν το μυστήριο της δημιουργίας του Σύμπαντος, μέσω μιας «αναπαράστασης» των συνθηκών της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης, για να αποδείξουν πώς ήρθε στην ύπαρξη το σύμπαν. Δαπανήθηκαν 3,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή του επιταχυντή. Το πείραμα απέτυχε. Θα ξαναπροσπαθήσουν. Γι’ αυτό το πείραμα, με τα τόσα υλικά στη διάθεσή τους, χρειάστηκαν χιλιάδες επιστήμονες, ενώ για τη δημιουργία του πολύπλοκου αλλά αρμονικού και άπειρου σύμπαντος δεν χρειάστηκε τίποτε και Κανένας!!! Και τα αποτελέσματα του πειράματος θα είναι μάλιστα γνωστά ύστερα από 20 χρόνια. Πού μπορεί να φτάσει η αλαζονεία του ανθρώπου! Ξεχνά ο άνθρωπος το πάθημα του με τον πύργο της Βαβέλ. ΄Ηθελε να φτάσει το Δημιουργό και το αποτέλεσμα: σύγχυση! Τα αστρονομικά ποσά, που ξοδεύτηκαν για το πείραμα θα μπορούσαν να ευεργετήσουν εκατομμύρια συνανθρώπους μας που δεν έχουν να φάνε και στερούνται τα στοιχειώδη της ζωής. Κι ας πούμε ότι βρήκαν πως ήρθε στην ύπαρξη το σύμπαν πριν πολλά εκατομμύρια χρόνια –εδώ δεν μπορούν να κάνουν πρόγνωση του καιρού για 15 μέρες-- σε τι θα ωφελήσει όλο αυτό τον άνθρωπο; Πώς είναι δυνατόν να πιστεύει ο άνθρωπος ότι το πολύπλοκο και τέλεια αρμονικό σύμπαν έγινε στην τύχη, ενώ για να κάνουν ένα πείραμα χρειάστηκαν να συνεργαστούν χιλιάδες εγκέφαλοι απ’ όλον τον κόσμο! Μερικοί επιστήμονες επιτίθενται στη χριστιανική πίστη, χωρίς προηγουμένως να την ερευνήσουν. Μοιάζουν μ’ έναν αθλητικογράφο που κάνει κριτική μια μουσική συναυλία! Ας ζητήσουμε από το Θεό να φωτίσει όλα αυτά τα μεγάλα μυαλά, ώστε να δούνε τα μεγαλεία του Θεού. Πόσο ευγνώμονες είμαστε στο Θεό που φανέρωσε τα μεγαλεία του στα «μωρά αυτού του κόσμου».
Γεώργιος Κανταρτζής
http://www.nikites.eu

Έραστος Φίλος είπε...

http://www.jubilee-centre.org/blog/331/hawking_not_needed_for_creation?utm_source=enews&utm_medium=email&utm_campaign=Aug10

Έραστος Φίλος είπε...

Theology unnecessary, Stephen Hawking tells CNN ...

http://edition.cnn.com/2010/WORLD/europe/09/11/stephen.hawking.interview/index.html?hpt=Mid#fbid=1yNc1vvbapN&wom=true

Έραστος Φίλος είπε...

Ενδιαφέρον και το σχόλιο του Α. Λαρσινού:
http://alkaioslarsinos.blogspot.com/2010/09/blog-post_08.html

Ανώνυμος είπε...

Ο Hawking στο βιβλίο του "Το Χρονικό του Χρόνου" έγραψε: "Ακόμα και αν υπάρχει μια μόνο δυνατή ενιαία θεωρία (εννοεί που προέρχεται από την επιστήμη της Φυσικής) αυτή δεν αποτελείται παρά μόνο από ένα σύνολο κανόνων και εξισώσεων. Τι όμως εμψυχώνει τις εξισώσεις και δημιουργεί ένα σύμπαν;"
Θεωρώ ότι η άποψη που εκφράζει στο νέο του βιβλίο δεν απαντά στα ερωτήματα που έθεσε στο προηγούμενο βιβλίο του: Στο νέο του βιβλίο γράφει ότι: «Το Σύμπαν δεν είχε ανάγκη το 'χέρι του Θεού για να δημιουργηθεί και το Μπιγκ Μπανγκ υπήρξε αναπόφευκτο αποτέλεσμα των νόμων της φυσικής...η σύγχρονη φυσική δεν αφήνει καμία θέση για τον Θεό στη δημιουργία του Σύμπαντος, ακολουθώντας τα 'βήματα' του δαρβινισμού που απάλλαξε τη σφαίρα της βιολογίας και της εξέλιξης από την ανάγκη κάποιου 'Δημιουργού'».

Θεωρώ ότι η άποψη που εκφράζει στο νέο του βιβλίο αφήνει αναπάντητο το ερώτημα που έθεσε ο ίδιος στο "Χρονικό του Χρόνου: "Τι όμως εμψυχώνει τις εξισώσεις;"
Ρωτώ τι εμψυχώνει δηλαδή δίνει ζωή στους νόμους της φυσικής; Ποιος έδωσε μπουρλότο στην έκρηξη του Big Bang? ποιος δημιούργησε την ελάχιστη ύλη που εξελίχθηκε σύμφωνα με τον Δαρβίνο και εξερράγη σύμφωνα με τη θεωρία του Big Bang? Ποιος συντηρεί ένα σύμπαν που προχωρά μόνο με τις εξισώσεις και τους νόμους που μελετιώνται και γράφονται σε ένα χαρτί; Ποιος δίνει ζωή στις εξισώσεις και τους νόμους της Φυσικής;;; Ιωάννα Σαχινίδου