24 Ιουλίου 2011

Φουκουσίμα. Μέρος 2

Στις 25 Μαίου η εφημερίδα Japan Times δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης, τα οποία ήταν τόσο ανησυχητικά ώστε οδήγησαν την εφημερίδα να αποτραβήξει τη δημοσίευση, αφήνοντας τόπο για πολλαπλά σενάρια και σχόλια. Μεταφέρω λίγα αποσπάσματα από το ιστολόγιο Japan Business Commentary το οποίο αναφέρεται στην ίδια μελέτη, με τίτλο «Το έδαφος της Φουκουσίμα στα ίδια επίπεδα μόλυνσης όπως οι νεκρές ζώνες του Τσέρνομπιλ»:


«
Σε δείγματα εδάφους περιοχών εκτός της ζώνης αποκλεισμού των 20 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο Φουκουσίμα έχουν μετρηθεί πάνω από 1.480.000 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο, το πρότυπο που χρησιμοποιείται για την εκκένωση τους μετά από το ατύχημα του Τσέρνομπιλ’, είπε ο Tomio Kawata, συνεργάτης της Οργάνωσης Διαχείρισης Πυρηνικών Απορριμμάτων της Ιαπωνίας, σε έκθεση έρευνας που δημοσιεύθηκε στις 24 Μαίου και παραδόθηκε στην κυβέρνηση. Η ακτινοβολία στα φυτά έχει διαπιστωθεί σε έκταση πέρα των 600 τετραγωνικών χιλιομέτρωνσύμφωνα με την έκθεση. Η έκταση της μόλυνσης δείχνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αποφύγει να συμβεί το ίδιο για την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο Φουκουσίμα, όπως συνέβηκε στο Τσέρνομπιλ, δήλωσαν οι επιστήμονες. Η τεχνολογία έχει βελτιωθεί από τη δεκαετία του 1980, που σημαίνει ότι το έδαφος μπορεί να απολυμανθεί με χημικές ουσίες ή μέσω καλλιεργειών που απορροφούν ραδιενεργά στοιχεία, έτσι ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να επιστρέψουν στο χώρο. ‘Η αποκατάσταση πρέπει να έχει τελειώσει μέσα σε τρία χρόνια το πολύ’, δήλωσε ο Tetsuo Iguchi, ειδικός για την ανάλυση ισοτόπων και την ανίχνευση ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο Nagoya. ‘Αν διαρκέσει περισότερο, οι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν την ιδέα επιστροφής στα σπίτια τους.’ Δείγματα εδάφους σε μια περιοχή περίπου 25 χλμ. βορειοδυτικά του εργοστασίου Φουκουσίμα κατέδειξαν ακτινοβολία από το καίσιο-137 να υπερβαίνει τα 5 εκ. μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με τη μελέτη του Kawata. Σε πέντε άλλους τόπους σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο οι μετρήσεις έδειξαν ακτινοβολία άνω του 1.480.000 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο. Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση την περασμένη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της TEPCO, TetsuyaTerasawa, είπε ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι σύμφωνα μ’ αυτά που διαπιστώθηκαν μετά από πυρηνική δοκιμή βόμβας, που διασκορπίζει πλουτώνιο. Ο ίδιος αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια. Η κυβέρνηση είχε επιβάλλει υποχρεωτική ζώνη αποκλεισμού 20 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο αμέσως μετά την εκδήλωση της κρίσης. Η μελέτη Kawata δεν περιελάμβανε δείγματα από το εσωτερικό αυτής της ζώνης, όπου μόνο συνεργάτες της κυβέρνησης και προσωπικό της εταιρίας TEPCO επιτρέπεται να εισέλθουν. Τον Απρίλιο η κυβέρνηση είχε διατάξει την εκκένωση των πόλεων, συμπεριλαμβανομένων και των πόλεων Iitate, Katsurao και Namie που είναι έξω από τη ζώνη των 20 χλμ., αφού είχαν διαπιστωθεί υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας


Σε
προηγούμενη ανάρτησή
μου στο ιστολόγιο αυτό είχα σχολιάσει το ατύχημα και την ανθρώπινη αφροσύνη που οδήγησε, για δεύτερη φορά στην ιστορία της ειρηνικής εφαρμογής της τεχνολογίας αυτής, σε μέγιστο πυρηνικό ατύχημα με σοβαρά επακόλουθα. Μπορεί οι απώλειες όσον αφορά τις ανθρώπινες ζωές να μην είναι άμεσες, όμως ουσιαστικός έμμεσος κίνδυνος υπάρχει, όπως δείχνει η άνω μελέτη, καθώς και μια ανεκτίμητου μεγέθους καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον.


Στις 27 Μαίου, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, κ. Νατάο Καν, σε συνέλευση του ΟΟΣΑ στο πλαίσιο συνεδρίου των χωρών G8 δήλωσε: «Πιο συγκεκριμένα, στους δύο πυλώνες της ηλεκτρικής ενέργειας που έως τώρα είχαμε, δηλαδή την πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα, και που αποτελούσαν τις σημαντικότερες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δύο νέοι πυλώνες θα προστεθούν: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή η φυσική ενέργεια, και η εξοικονόμηση ενέργειας. ... Με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το ποσοστό της ηλιακής, της αιολικής ενέργειας και της βιομάζας θα αυξηθεί σύντομα άνω του 20μέχρι το 2020. Θα διευρύνουμε την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τολμηρές τεχνολογικές καινοτομίες καθώς και την προσπάθεια διάδοσης αυτής της ενέργειαςΓια την επίτευξη των στόχων αυτών ... θα πρέπει να κινητοποιθούν κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα καθώς και η γνώση ή η σοφία.» 

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με δήλωσή της στις 30 Μαίου, δεσμεύτηκε να κλείσει όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας μέχρι το 2022, ένα έργο μαμούθ, παρόμοιο με το σχέδιο επανένωσης της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, όπως δήλωσε ένας υπουργός. Η ανακοίνωση αυτή, υποκινούμενη από την πυρηνική καταστροφή της Ιαπωνίας, θα κάνει την Γερμανία την πρώτη μεγάλη βιομηχανική χώρα χωρίς πυρηνικά. Δίνει στη χώρα μόλις πάνω από 10 χρόνια για να βρει εναλλακτικές πηγές για το 23% της ενέργειάς της που σήμερα καλύπτεται από την πυρηνική ενέργεια.


Οι ηγέτες της Ιαπωνίας και της Γερμανίας τράβηξαν χειρόφρενο. Είναι καιρός η ανθρωπότητα να μάθει από τέτοιου είδους συμβάντα και να στραφεί σε άλλες, ήπιες μορφές, κυρίως στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Ότι οι ορυκτές πηγές (όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο λιγνήτης) δεν μπορεί να είναι η λύση είναι σαφές. Είμαι σίγουρος ότι οι δύο αυτές μεγάλες βιομηχανικές χώρες, η Ιαπωνία και η Γερμανία, θα τραβήξουν κουπί και θα επιτύχουν με τους φιλόδοξους στόχους που έθεσαν. Οι βιομηχανίες τους θα εξελιχτούν τεχνολογικά και οι οικονομίες τους θα αναδιαρθρωθούν κατά έναν τέτοιο τρόπο ώστε να είναι βιώσιμες με μια «πράσινη ανάπτυξη» και κυρίαρχες στον τομέα ενεργειακού τεχνολογικού εξοπλισμού και τεχνογνωσίας στην επόμενη δεκαετία. Το ερώτημα είναι, ποιοί άλλοι θα ακολουθήσουν; Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνδράμει σ΄ένα σχέδιο ανάπτυξης τεχνολογιών και πόρων ανανεώσιμης ενέργειας που διαθέτει τόσο πλούσια. Όχι μόνο δεν πρέπει να σκέφεται την αυτάρκειά της στον ενεργειακό τομέα, πρέπει να δει τις δυνατότητες που της ανοίγονται με την ηλιακή και την αιολική τεχνογνωσία της ως πύλη στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Επανέρχομαι (δες και τα συμπεράσματα σε παλαιότερη ανάρτησή μου) σ’ αυτό που ο καθένας μας, ως πολίτης και ως άτομο - πέρα από τους επιχειρησιακούς και πολιτικούς ηγέτες μας – πρέπει να κάνουμε με το να στραφούμε μακριά από νοοτροπίες, τεχνολογίες και πηγές ενέργειας του παρελθόντος προς ένα «πράσινο» μέλλον. Οι χριστιανοί πρέπει να είναι πρωτοπόροι για μια τέτοια στροφή, επειδή «του Κυρίου γαρ η γη και το πλήρωμα αυτής» (Α΄Κορ. 10, 26). Και έχουν ευθύνη να ζουν ως σοφοί διαχειριστές της φύσης, την οποία ο Δημιουργός της, τους την εμπιστεύτηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: