1 Φεβρουαρίου 2011

Ruperto Carola 625

Φέτος, το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας, το πανεπιστήμιο Ruperto Carola της Χαϊδελβέργης, γιορτάζει τα 625 χρόνια από την ίδρυσή του.

Χθες παραβρέθηκα σε μια εκδήλωση του πανεπιστημίου αυτού στις Βρυξέλλες. Το γιορτινό πρόγραμμα περιείχε αναφορές στα διαχρονικά επιτεύγματα του ιδρύματος, μεταξύ των οποίων ήταν και η φιλοξενεία 10 κατόχων βραβείων Νομπέλ. Το πρόγραμμα περιείχε και παραδείγματα σημερινών επιτευγμάτων, όπως η εξέχουσα έρευνα και διδασκαλία στη Χημεία, τη Φυσική και τη Θεολογία καθώς και  την Μοριακή Βιολογία και Ιατρική. Γύρω απο το πανεπιστήμιο έχουν στο μεταξύ τοποθετηθεί αρκετά ινστιτούτα Max-Planck, το γερμανικό αντικαρκινικό κέντρο, το ξακουστό Ευρωπαϊκό Κέντρο Μικροβιολογικής Έρευνας και πολλά άλλα ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα.

Καθώς παρακολουθούσα το πρόγραμμα, σκεφτόμουν τη χώρα μου, όπου οι επιστήμες βρήκαν την αρχή τους, αλλά η ίδια η χώρα δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος αυτού του γεγονότος διαχρονικά. Και δεν είναι το πρόβλημα η έλλειψη κονδυλίων μόνο. Δεν είναι κρίμα τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα σήμερα να βρίσκονται όμηροι των κομμάτων, και το επιστημονικό προσωπικό τους, αντί να διαπρέπει στην έρευνα και τεχνολογία, να ασχολείται με αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, με καταλήψεις και το διαδικαστικό χάος που το χαρακτηρίζει καθημερινά;

Μεγάλο κρίμα. Ο Θεός να μας ελεήσει ως χώρα και λαό!

1 σχόλιο:

Έραστος Φίλος είπε...

Ένα παράδειγμα για την διαφορά μεταξύ πανεπιστημίων του εξωτερικού και εκείνων στη χώρα μας είναι αυτό που θα ονόμαζα "κάθαρση" (στα πλαίσια της επιστημονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας) κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται να συμβαίνει στα κατά τ' άλλα τόσο αυτόνομα πανεπιστήμια στην Ελλάδα (π.χ. όσον αφορά τη λογοκλοπή). Για ν αποκτίσει κανείς σφαιρική εικόνα του τι σημαίνει ή όχι αυτό, παραπέμπω σε μια ενδιαφέρουσα σειρά σχετικά με το ελληνικό πανεπιστήμιο στο http://www.koutipandoras.gr/?cat=5 (όλες οι 4 εκπομπές ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και διαφωτιστικές).