7 Μαΐου 2018

Νέα έρευνα δείχνει παρόμοια ποσοστά πίστης και αθεΐας

Η πιο πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε επιστήμονες, μέλη της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), από το Κέντρο Ερευνών Pew τoν Ιούνιο του 2009 κατέδειξε ότι πάνω από το ήμισυ των επιστημόνων (51%) πιστεύουν σε κάποια μορφή θεότητας ή ανώτερης δύναμης. Συγκεκριμένα, το 33% των επιστημόνων λένε ότι πιστεύουν στον Θεό, ενώ το 18% πιστεύουν σε ένα παγκόσμιο πνεύμα ή μια ανώτερη δύναμη (δείτε παλαιότερη ανάρτηση)

Το βιβλιαράκι του γάλλου επιστήμονα και απολογητή της πίστης Daniel Vernet που γράφτηκε το 1971 και εκδόθηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά το 1982 με τίτλο «Πίστη και Αθεϊσμός Σήμερα» (Ελεύθερες Εκδόσεις) αποτελεί μια εμπεριστατωμένη μελέτη, εμπλουτισμένη με προσωπικές μαρτυρίες επιστημόνων του 20ου αιώνα. Το θέμα που πραγματεύεται, «Πόσοι από τους σημερινούς επιστήμονες δηλώνουν πίστη στο Θεό και πόσοι είναι άθεοι;» παραμένει ενδιαφέρον και στον 21ο αιώνα. Το αποτέλεσμα στο οποίο καταλήγει είναι παρόμοιο με αυτό της πρόσφατης έρευνας στην Αμερική. Αυτό ίσως αποτελεί έκπληξη για εκείνους που στην σημερινή εποχή απογείωσης της επιστημονικής γνώσης και ραγδαίας τεχνολογικής επανάστασης, θεωρούν την πίστη στο Θεό αναχρονισμό. Ή μάλλον καταδεικνύει ότι το να πιστεύεις ή να μη πιστεύεις στο Θεό δεν είναι θέμα που καθορίζεται από μια όποια επιστημονική δράση, αλλά μάλλον με την πίστη.

Η δεύτερη έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά (2016) είναι διορθωμένη και εμπλουτισμένη με βιογραφικά και άλλα επιστημονικά δεδομένα. Μπορείτε να την κατεβάσετε ηλεκτρονικά από την εξής διεύθυνση στο διαδίκτυο: 
https://areopagusbriefs.wordpress.com/2016/09/06/faith-atheism/

Δεν υπάρχουν σχόλια: