8 Ιανουαρίου 2011

O Eric Metaxas και το Ερώτημα του Θεού


Μεταφέρω αποσπάσματα από ένα άρθρο της Vicki JYiannias από την Νέα Υόρκη που δημοσίευσε στην ελληνο-αμερικανική εβδομαδιαία εφημερίδα Greek News στο οποίο γράφει για τον ελληνο-αμερικανό Χριστιανό απολογητή Eric Metaxas.
          Θυμάστε το μικρό αγόρι στο σχολείο σας, το οποίο  πάντα είχε κάτι να πει ή να κάνει, είτε ως απάντηση σε κάποιον είτε ακριβώς για να διασκεδάσει τους συμμαθητές του; Έναν τέτοιον θέλω να σας γνωρίσω. Πρόκειται για τον καλλιτέχνη-ψυχαγωγό Eric Μεταξά. Ο Μεταξάς δεν έχει μόνο το χάρισμα να ψυχαγωγεί. Ξέρει να διασκεδάζει τους συνανθρώπους του με κάτι σοβαρό και ουσιαστικό, επειδή έχει μελετήσει πολύ και βαθειά τα πνευματικά θέματα. Αυτό βέβαια το ανακαλύπτει κανείς αμέσως, όταν  διαβάσει το βιβλίο του, «Αυτό που πάντα θέλατε να ξέρετε για τον Θεό (αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε)». Επίσης  μαθαίνοντας, ότι ο Ε. Μεταξάς έχει ιδρύσει και φιλοξενεί το περίφημο,  «O Σωκράτης  στην Πόλη», ένα forum συζήτησης με πρωτο-κλασσάτους ομιλητές γύρω από θέματα όπως, «η ζωή, ο Θεός, και άλλα μικρά θέματα». 
          Στο έργο του, «Αυτό που πάντα θέλατε να ξέρετε για τον Θεό», ο Μεταξάς ασχολείται με κοινά ερωτήματα μεγάλου όμως μεγέθους. Μερικά παραδείγματα ερωτήσεων: Πώς μπορεί ένας καλός Θεός να δημιουργήσει έναν κόσμο που φιλοξενεί το κακό και τη δυστυχία; Δεν έχει καταφέρει  η επιστήμη να κάνει τον Θεό έννοια ξεπερασμένη; Ποιά είναι η πραγματική εξήγηση για τα θαύματα;  Αν ο Θεός είναι παντού, γιατί να πρέπει να πάει κάποιος στην εκκλησία; Δεν είναι ο Θεός πολύ απασχολημένος με τη λειτουργία του σύμπαντος για να ενδιαφέρεται για τις λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μου; Ο Ε. Μεταξάς γρήγορα συνειδητοποίησε ότι ήταν ακόμη μακρύς ο κατάλογος των ερωτήσεων που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Γι΄αυτό και στη συνέχεια του έργου του με τίτλο, «Όλα τα υπόλοιπα που πάντα θέλατε να ξέρετε για τον Θεό (αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε)», δίνει συνέχεια στις απαντήσεις. Κι αυτό το βιβλίο του ξεχωρίζει με τον φιλόξενο τόνο που το χαρακτηρίζει. Με χιούμορ ο Μεταξάς καταφέρνει να ξεπεράσει τις άμυνες των αναγνωστών παρουσιάζοντας βιβλικές αλήθειες σε σκεπτικιστές, ελεύθερα πνεύματα, αγνωστικιστές,  ακόμα και σε νέους πιστούς που ζητούν εξηγήσεις για τα βασικά θέματα της χριστιανικής πίστης. 
          Αν και επισήμως δεν εγκατέλειψε την Ορθόδοξη Εκκλησία και τρέφει, όπως ο ίδιος λέει, «μεγάλο σεβασμό» για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Μεταξάς εκκλησιάζεται μαζί με την οικογένειά του σε Ευαγγελική  Επισκοπική Εκκλησία στη Νέα Υόρκη. Σημειώνει όμως με ανησυχία ότι, «εκτός από κάποιες συντηρητικές ενορίες και μητροπόλεις της, η Επισκοπική Εκκλησία έχει στρέψει την πλάτη της στην ιστορική  χριστιανική πίστη  και βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο από εξάτμιση σε ασχετοσύνη. Είναι τραγικό και πολύ λυπηρό αυτό το γεγονός», λέει.
          Ρωτήσαμε τον κ. Μεταξά για τις θεολογικές απόψεις που εκφράζονται στα δύο του αυτά βιβλία για τον Θεό. Και μας εξήγησε: «Είμαι αυτό που ο C. S. Lewis θα αποκαλούσε ένας ‘απλός χριστιανός’ και το κάθετι στα δύο βιβλία μου είναι γραμμένο από μια σκοπιά, που ο C. S. Lewis θα ονόμαζε ‘απλός χριστιανισμός’, που σημαίνει ότι δεν αγγίζει, ό,τι κάνει διαμαρτυρόμενους, καθολικούς και ορθόδοξους χριστιανούς να διαφωνούν.  Εκφράζουν μόνο βασικά θέματα της πίστης, από μια βασική, οικουμενική χριστιανική σκοπιά στην οποία συμφωνούν όλοι».
         «Όλα τα υπόλοιπα που πάντα θέλατε να ξέρετε για τον Θεό (αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε)» δεν είναι το μόνο νέο βιβλίο του Μεταξά. Υπάρχει και το «Amazing Grace: William Wilberforce» που ασχολείται με την ηρωική εκστρατεία για τον τερματισμό της δουλείας, την άξια μνημόνευσης ζωή, του βρετανού Ουίλιαμ Ουίλμπερφορς (1759-1833), που εμπνευσμένος από μια θρησκευτική ώθηση, σε ηλικία 26 ετών, αφιέρωσε τη ζωή του στην κατάργηση της δουλείας σε ολόκληρη τη βρετανική αυτοκρατορία. Το τελευταίο βιβλίο του Μεταξά, «Bonhoeffer: Pastor, Martyr, Prophet, Spy» ασχολείται με τη βιογραφία του διάσημου γερμανού ευαγγελικού θεολόγου Ντίντριχ Μπόνχεφερ, ο οποίος φυλακίστηκε και εκτελέστηκε από τους Ναζί.
          Γεννημένος στην Αστόρια, Κουίνς της Νέας Υόρκης και μεγαλωμένος στο Danbury του Connecticut ο κ. Μεταξάς ζει σήμερα στη Νέα Υόρκη μαζί με τη σύζυγο και την κόρη τους. Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Γέιλ. Έχει γράψει εκτενώς στο Atlantic Monthly, στη New York Times, στη Washington Post, όπως και για περιοδικά όπως το Books & Culture, Christianity Today, Mars Hill Review, First Things, και στην ιστοσελίδα Breakpoint του Charles Colson.  Είναι δημοφιλής προσκεκλημένος σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: