16 Οκτωβρίου 2010

Στο χορό Πίστης και Επιστήμης

Μεταξύ  26 και 28 Οκτωβρίου 2010 θα λάβει χώρα στο Austin του Τέξας, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα πρωτοφανές συμπόσιο με τον άνω τίτλο.  Τα θέματά του θα περιλαμβάνουν αφ’ ενός μια γενική επισκόπηση βασικών ζητημάτων, που αφορούν στη σχέση Επιστήμης και Βίβλου, όπως π.χ. η ερμηνεία της Γένεσης, η προέλευση του σύμπαντος, της ζωής και της ανθρωπότητας, η επιστήμη και οι κοσμοθεωρίες, και περιορισμοί και κίνδυνοι στην επιστημονική δραστηριότητα.

Όπως είπε και ο J.P. Moreland, αμερικανός  φιλόσοφος, θεολόγος και Χριστιανός απολογητής: «Ο Χριστιανισμός, μακρυά από το να εμποδίσει  την ανάπτυξη της επιστήμης, ήταν αυτός η μήτρα για τη γέννηση και την ανάπτυξή της».
Θα διερωτηθεί κανείς, γιατί ένα συμπόσιο για την Πίστη και την Επιστήμη που να απευθύνεται σε ηγέτες, επιστήμονες και πνευματικούς ποιμένες; Η απάντηση των διοργανωτών: Η επικρατούσα άποψη στα μίντια και τους πολιτιστικούς κύκλους σήμερα είναι ότι η επιστήμη αρνείται την πίστη σε έναν προσωπικό Θεό. Αντιθέτως όμως, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν όλο και περισσότερο, πως ένας Δημιουργός-Θεός Αγάπης, είναι μάλλον η καλύτερη εξήγηση για τη φύση του σύμπαντος. Και ο στόχος αυτού του συνεδρίου είναι να μεταφέρει αυτά τα «καλά νέα», αρχίζοντας με ποιμένες εκκλησιών, εκείνους δηλαδή που έχουν τεράστια επίδραση στην τοπική εκκλησία, τη πίστη και την επιστήμη.

Το συμπόσιο, λοιπόν, θα παρέχει σε ποιμένες εκκλησιών, ηγέτες, και επιστήμονες ένα καλό θεμέλιο για την κατανόηση σημαντικών σύγχρονων ρευμάτων ιδεών στην επιστήμη, τη θεολογία, και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους.  Η κατανόηση αυτή της αλληλεπίδρασης μεταξύ επιστήμης και πίστης είναι ζωτικής σημασίας για την ενδυνάμωση της Εκκλησίας να φέρει το Ευαγγέλιο στην κοινωνία μας με έναν άφοβο και ακέραιο τρόπο που να τιμάει τον Χριστό. Ελπίζουμε να εξοπλίσει διανοητικά τους ηγέτες της σημερινής Εκκλησίας και να επηρεάσει ή και να καθορίσει τους όρους στη συζήτηση μεταξύ Επιστήμης και Πίστης. 

Συχνά χρησιμοποιείται ο όρος «δύο βιβλία», δηλαδή της Βίβλου ως βιβλίο αποκάλυψης του Θεού και της Επιστήμης, ως του «βιβλίου της φύσης». Δεδομένου ότι και τα δυο αυτά «βιβλία» προέρχονται από τον Τριαδικό Θεό, τα στοιχεία που Εκείνος αποκάλυψε και στα δυο θα μπορούσαν να ενισχύσουν την κατανόηση των δύο. Συνεπώς  θα έπρεπε να αναγνωριστούν ως ταυτόσημα, αν και εν μέρει και κατά καιρούς μπορεί να φαίνονται ασυμβίβαστα, λόγω των ανθρώπινων περιορισμών και παρανοήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: